Ako si správne vybrať materiál posteľných obliečok

Prinášame Vám prehľad materiálov posteľnej bielizne! Pomôžeme Vám vybrať správne!

,,Článok pre vás bol pripravený priamo s výrobcami aby informácie obsiahnuté boli čo najpresnejšie a najzrozumiteľnejšie. Spolu so zaraďovaním nových produktov do ponuky budeme rozširovať a aktualizovať aj tento článok o ďalšie materiály, aby ste mali vždy ,,čerstvé´´ informácie.

Či už si zariaďujete nové bývanie alebo len chcete vymeniť staré za nové, vo výbere posteľného prádla nejde zďaleka len o vzory. Najväčšiu časť úspechu tvorí jednoznačne materiál. Ale materiálov posteľného prádla je neúrekom a vy máte možno hlavu v smútku z toho, aby ste náhodou neurobili krok vedľa. Nič to, prišli sme vám na pomoc a prinášame veľký prehľad. Tak čítajte!

Bavlna

Bavlna je jednoducho nestarnúca klasika. A nie je obľúbená len tak náhodou! Bavlnené vlákna sa používajú ako základ na výrobu rôznych druhov textílií až v 50%. A vedeli ste, že história tohto tradičného prírodného materiálu siaha až do Egyptskej ríše? Starovekí Egypťania objavili čaro tohto kvalitného materiálu už 12 000 rokov späť.

Ideálna je 100% bavlna bez akýchkoľvek iných vlákien. Bavlna ako materiál zaisťuje stálosť v tvare a dlhodobo si zachováva farebnosť. Vzhľadom na to, že je to kvalitný materiál, väčšina z nás by čakala vysokú cenu. Bavlnené obliečky sú ale aj v tomto prípade cenovo dostupné. Ďalšou výhodou je jemnosť bavlny. Bavlna je na dotyk veľmi príjemným materiálom a navyše dokáže nasať veľké percento vlhkosti.

Renforcé bavlna

Počuli ste už o dokonalej bavlne renforcé? Táto bavlna je pre svoje vlastnosti naozajstnou jednotkou na trhu. V čom spočíva jej čaro? Prezradíme vám, v čom je tkanina renforcé jedinečná. Francúzske slovo RENFORCÉ znamená zosilnený alebo tiež spevnený.

Bavlna renforcé vzniká špeciálnou úpravou a to mercerizáciou. Mercerizácia je proces, kde sa bavlnená látka namáča do extraktu a odstráni z vlákien prebytočné vrstvy a vznikne nám pevná, mäkká a hladká textília. Jemnosť a hladkosť textílie je mnohonásobne vyššia ako u väčšiny iných materiálov. Počas spánku vynikajúco pohlcuje telesnú vlhkosť, optimálne vyrovnáva teplotu a preto váš oddych bude komfortný. Navyše je renforcé tkanina farebne stála a dlho vydrží.

Krepová bavlna

Moderné a praktické domácnosti uprednostňujú krepovú úpravu. Pretože má špeciálnu trojrozmernú textúru, ktorá sa nekrčí, nie je nutné žehlenie. Krepová posteľná bielizeň sa vyrába z kvalitnej bavlnenej priadze, ktorá je husto tkaná a má plátnovú väzbu. Najdôležitejšou špeciálnou časťou úpravy je krepovanie. Pri procese krepovania stroj nanáša hydroxid sodný na konkrétne miesta kde sa následne látka zrazí a vznikne vráska.

Pôvod krepu dodnes nie je známy, ale jeden z najstarších dôkazov siaha až do 17 storočia. Pri krepe sú použité farby žiarivé, nespierajú sa a povrch materiálu príjemne zjemnia a to všetko pri zachovaní pružnosti materiálu. Posteľná bielizeň je priedušná, príjemná na dotyk a vhodná pre všetky ročné obdobia.

Bavlnený satén

Vravíte si, že satén určite nechcete, lebo nemáte radi keď vás materiál chladí a nie je príjemný pri dotyku s pokožkou, dokonca je klzký? Nuž, nie je satén ako satén. Chladivé sú iba menej kvalitné posteľné obliečky vyrobené z polyesteru a zo syntetických vlákien. 

Bavlnený satén patrí k špičke vo svete posteľnej bielizne. Je vyrobený z vysokokvalitnej česanej bavlnenej priadze, ktorá je tkaná technikou do špeciálnej saténovej väzby. Vďaka tomu výborne pohlcuje vlhkosť a je priedušnýMá hustú a pevnú štruktúru a výnimočné vzhľadové charakteristiky. Vyznačuje sa vysokou jemnosťou, prirodzeným leskom a dlhou životnosťou a preto spĺňa tie najvyššie nároky na kvalitu, krásu a pohodlie. Použité reaktívne farby zaistia dlhú životnosť farieb, ktoré sú tak stále žiarivé aj po mnohých praniach.

Makosatén

V našej ponuke však nájdete prémiové posteľné obliečky z bavlneného makosaténu, ktorý je vyrobený z prírodnej mako bavlny so saténovou väzbou. Mako bavlna je 100% egyptská bavlna, ktorá má jemnosť 10 tex a jednotlivé vlákna dosahujú dĺžku 30-40 mm. Tento prvotriedny materiál bude v lete pri dotyku s vašom pokožkou príjemne chladný a počas chladnejších dní zase prekvapivo hrejivý.

Makosatén patrí k najľahším, najvzdušnejším a hlavne najluxusnejším materiálom, ktoré sa používajú na výrobu posteľných obliečok. Presvedčte sa na vlastnej koži, aké fantasticky hebké a priedušné dokážu byť makosaténové posteľné obliečky!

Bambus (viskóza)

Bambusové vlákna majú vynikajúcu termoreguláciu. Ako sa to prejaví v praxi? V lete vás budú bambusové posteľné obliečky príjemne chladiť a v zime vás zase dokonale zahrejú!

Bambus sa vyznačuje aj ďalšími jedinečnými vlastnosťami, obliečky sú jemné a hebké, vhodné dokonca aj pre ľudí, ktorí majú rôzne problémy s kožnými ochoreniami alebo alergie. Naviac bambusové posteľné obliečky sú stálofarebné a antibakteriálne. Vďaka týmto vlastnostiam dokážu predchádzať vzniku baktérii. Bambusové posteľné obliečky sa často kombinujú napríklad s bavlnou, majú skvelú absorpčnú vlastnosť, sú ľahké, vzdušné a dokážu perfektne odviesť vlhkosť.

Tencel (lyocel)

Prémiový materiál tencel je obľúbený pre svoju neskonalú mäkkosť a hebkosť. Dosahuje vlastnosti, ktoré sú veľmi podobné zamatu. Zamatový povrch látky ocenia malé deti, alergici i ostatní s citlivou pokožkou. Čo sa týka samotnej výroby, tak tencel sa vyrába zo 100% eukalyptového dreva pomocou celulózy, výsledkom je udržateľný ekologický produkt z obnoviteľných zdrojov.

Tencel je priedušná látka, ktorá má vynikajúcu savosť a nasaje až o 50% viac vlhkosti ako bavlna. Plesne pri nej nemajú šancu. Podobne ako ľan a merino odoláva tencel baktériám, príjemne chladí, je ideálnym materiálom na leto a vďaka svojmu termoregulačnému účinku aj na zimu. 

Bavlnený flanel

Ideálna voľba pre zimomravých. Tento vysoko hrejivý materiál je stále veľmi obľúbený. Bavlnený flanel vzniká česaním alebo kartačovaním bavlnenej priadze. Neobsahuje žiadne syntetické vlákna ako je to u mikroflanelu.

Flanelové obliečky nie je potrebné žehliť a v porovnaní s bavlnou vydržia dlhšie hladké a vďaka hustote sú schopné lepšie chrániť vankúš a prikrývku. Výhodou je aj priedušnosť a dobrá absorpcia vlhkosti.

 

Froté

Froté je obľúbená trojrozmerná slučková tkanina vyrobená prevažne z hrubších bavlnených priadzi. Základom froté je vlákno, na ktoré sa postupne pridáva veľké množstvo slučiek. Táto metóda výroby dodáva tkanine vynikajúce absorpčné vlastnosti a taktiež výbornú mäkkosť.

Materiál je vhodný hlavne do zimných mesiacov nakoľko je príjemne hrejivý. Výhodou je, že si dlhodobo zachováva estetickú hodnotu, je pohodlný na používanie a nevyžaduje žehlenie.

Jersey

Jersey je tkanina so špeciálnym úpletom, ktorý vzniká krížením a preväzovaním dvoch vzájomne na seba kolmých sústav nití, tento spôsob úpletu dodáva materiálu výbornú elasticitu. Pri jersey úpletu sa používajú najčastejšie bavlnené vlákna ale nie je to pravidlo. Často sa používa napríklad damask, popelín, niekedy syntetika a ďalšie, veľa krát sa pridáva aj elastan kvôli elasticite.

Vedeli ste že jersey vznikol ešte v staroveku a názov pochádza z ostrova Jersey? Takáto tkanina predurčuje na výborne vlastnosti ako sú výnimočná mäkkosť, rozpínavosť a zároveň sa materiál nekrčí. Samozrejmosťou je výborná priedušnosť a absorpčná schopnosť.

Mikrovlákno

Vedci sa dlhodobo snažili vymyslieť materiál s výbornými vlastnosťami. Dlho sa im to však nedarilo, až v osemdesiatych rokoch nastal zlom a podarilo sa im vytvoriť materiál zvaný mikrovlákno.

Základom mikrovlákna je polyamid alebo polyester. Vlákna, z ktorých je mikrovlánko vytvorené sú tenké len 1 dtex, pre porovnanie je 100x tenšie ako ľudský vlas. Práve tenkosť vlákien je rozhodujúca pre výnimočné vlastnosti ako sú hebkosť a jemnosť látky. Je to tkanina veľmi husto pletená a zároveň antialergická, obmedzuje prítomnosť peľov a roztočov na rozdiel od prírodných materiálov, ktoré sú zdrojom alergénov. Posteľné obliečky z mikrovlákna sú farebne i tvarovo stále. Farby aj po mnohých praniach nevyblednú a zostávajú stále rovnako žiarivé. Na tkanine nevznikajú žmolky a charakter vlákien je po dlhú dobu nezmenený. Jednoducho prepája komfort jemnosti hodvábu s praktickosťou údržby, nemusí sa žehliť a ak máte v rodine alergika, nie je lepšej voľby než zaobstarať si obliečky z mikrovlákna. Je len na Vás, či si zvolíte mikroplyš na zimu alebo mikrosatén na leto.

Žakár

Žakárové obliečky sú považované za jednu z najluxusnejších možností a skutočnú výzdobu spálne. Často je žakár označovaný aj ako umelecké dielo. Vznikol ešte na prelome 18 a 19 storočia, kde prvý stoj vyrobil francúzsky vynálezca pán Joseph Marie Jacquard a do popredia sa dostal o pár rokov neskôr.

Žakár je tkanina so zložitými ornamentami, vytvorená na špeciálnych strojoch preplietajúcich nite v rôznych smeroch. Štandardne sa pri výrobe žakárovej väzby využívajú materiály ako zmesi hodvábu, zmesi bavlny a mnohé ďalšie. Žakárové väzby sa delia na hlavné tri skupiny a to sú gobelín, brokát a damask (damašek). Žakár je veľmi prácny na výrobu, takže látky tohto typu sú vždy drahšie. Tkaniny so žakárovým vzorom si zachovávajú všetky vlastnosti pôvodných materiálov. Sú príjemné na dotyk a nevyvolávajú negatívne kožné reakcie. Žakárová posteľná bielizeň je veľmi odolná voči opotrebovaniu. Navyše látka nestráca farbu ani pri častom praní na vysokej teplote čo nám zabezpečí, že sady budú vždy svetlé, luxusné a veľkolepé.

Dúfame, že sme vám týmto článkom pomohli a samotné vyberanie bude pre Vás jednoduchšie a zábavnejšie.

Tešíme sa na spoluprácu,

Vaše Noblese.