Výber správneho lustra

Lustre...posvieťme si na Váš domov

Vybrať správny luster nemusí byť tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Zohľadniť by ste mali celý rad faktorov vrátane veľkosti miestnosti alebo výšky stropu. Keď dodržíte niekoľko základných pravidiel, rozžiarite svoj interiér a vytvoríte funkčné osvetlenie pre rôzne účely.

Čím väčšia miestnosť, tým väčší luster

Veľmi dôležitým parametrom je aj veľkosť miestnosti. S väčšou plochou by mala rásť veľkosť svietidla alebo ich počet. Masívny luster v malej miestnosti vám pocitovo zmenší miestnosť a budete si pripadať stiesnene, naopak príliš skromný luster vo väčšej miestnosti bude pôsobiť stratene a disproporčne. Jeden centrálny luster je možné tiež vhodne doplniť nástennými, prípadne stojacími lampami. Pokiaľ je váš strop skôr nižší, siahnite radšej namiesto lustru po stropnom svietidle.

Ešte pár rád...

Snažte sa dať svetlo tam, kde je to naozaj potrebné, a udržiavať nižšie úrovne okolitého osvetlenia. Pri navrhovaní priestoru nezabúdajte aj na silu prirodzeného svetla. A čo je najdôležitejšie, osvetlenie ovplyvňuje to, ako sa budete cítite v priestore.

Aký typ lustra zvoliť?

Krištáľové lustre

Očarujúcejšie, krištáľové lustre sú tou správnou voľbou pre tých, ktorí milujú pôvab. Tieto lustre sa väčšinou používajú vo veľkých recepciách, luxusných salónikoch a priestranných izbách. Hodia sa skôr do interiérov s vysokými stropmi. Ak ste fanúšikom elegantných a trblietavých dekorov, potom sú krištáľové lustre to pravé pre vás!

Lustre s tienidlom

Takéto lustre sú vybavené látkovými alebo sklenenými tienidlami. Tienené lustre pre slabé osvetlenie pri večeri vytvárajú veľkolepú atmosféru vhodnú do tradičných domácností.

Samozrejme, vďaka jemnému svetlu sa používajú aj do spálne, čo do priestoru vnáša pocit pokoja.   

Moderné lustre

Tieto lustre sú najvhodnejšie pre fanúšikov moderných a jednoduchých štýlov interiérového dizajnu. Jednoduchosť je základom, prevažujú geometrické tvary.

Stropné svietidlá

Tieto svetlá sú vhodné skôr do priestorov s nízkym stropom. Tieto typy lustrov sa svojím vzhľadom úplne líšia od krištáľových lustrov alebo iných klasických lustrov. Moderné stropné lustre sa väčšinou vyrábajú v dokonale pravidelných tvaroch. 

Boho štýl

Ak ste fanúšikom tohto čoraz viac obľúbenejšieho štýlu aj vy, neváhajte siahnuť po prírodných materiáloch a zvoľte si luster napríklad z dreva či juty. Takáto súhra s prírodou navodí u vás doma užasnú atmosféru.