Bylinky sú neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne. Dodávajú chuť, vôňu a ich doplnenie do jedál ulahodí aj oku. Vedeli ste, že mnohé z nich sa dá vypestovať aj u vás doma v kuchyni? Výhodou navyše je, že vám rozvoňajú kuchyňu a oživia priestor.
Miesto pre bylinky
Rastlinkám sa darí najmä na parapete na okne, niektoré znesú aj menej svetla, v tom prípade ich môžete uložiť aj mimo okna na kuchynskú dosku.
Kvetináče vyberajte podľa farby a štýlu kuchyne. Do bielo ladenej kuchyne v škandinávskom štýle sa hodia bledé keramické kvetináče, do kuchyne v hnedých farbách sa hodia kontrastné kovové kvetináče.
Stálou klasikou sú kvetináče z prírodných materiálov. Na výber máte kvetináče z morskej trávy, prútené, drevené či z vodného hyacintu.
Vertikálne umiestnenie do malej kuchyne
Ak máte menšiu kuchyňu a nemáte miesto na parapete ani na kuchynskej doske, môžete využiť poličky alebo štýlové závesné kvetináče. Tie sú nielen elegantné ale aj praktické, keďže vám nezaberú miesto.
Hydroponické pestovanie
V dnešnej modernej dobe si môžete vypestovať bylinky už aj bez pôdy a to vďaka hydroponickému systému. Rastlinky sa pestujú v špeciálnom roztoku, ktorý im dodáva potrebné živiny. Takéto pestovanie poskytuje mnoho výhod: rastliny sú menej náchylné na choroby z pôdy, rastú rýchlejšie a ušetríte aj na spotrebe vody, keďže uzatvorený okruh spotrebováva menej vody ako tradičné pestovanie.
Ktoré bylinky sa teda dajú pestovať v byte a čo na to potrebujete?
Bazalka: Bazalka je skvelá do šalátov, polievok či na pizzu. Jej pestovanie vôbec nie je náročné. Ideálne je položiť ju na južné okno, aby mala 6-8h denného svetla. Teplota izby by sa mala pohybovať okolo 20-25°C. Pôdu udržujte mierne vlhkú, nie premočenú, preto odporúčame použiť tlakový rozprašovač a nie bežnú zálievku.
Tip: Pravidelne zaštipujte vrchné listy, aby sa rozvetvila.
Koriander: Koriander je populárny v ázijských a latinskoamerických kuchyniach. Vhodný je na dochutenie polievok a na marinovanie mäsa. Jeho chuť je obľúbená pre svoju výnimočnosť.
Na svoj rast potrebuje 6h denného svetla, nie však na priamom slnku. Teplota izby by mala byť okolo 18-24°C. Pôda by mala byť opäť jemne vlhká.
Tip: Nepresádza sa, rastie najlepšie z priamych výsevov.
Tymian: má pôvod v oblasti Stredomoria, najmä v oblastiach dnešného Južného Francúzska a Španielska. Ide o jednu z najstarších liečivých a kulinárskych bylín používaných človekom. Hodí sa do mäsa, polievok a omáčok. Má silnú arómu a je nenáročný.
Potrebuje 6-8h denného svetla, teplota izby by mala byť medzi 18-25°C. Pôdu obľubuje skôr suchú než vlhkú, preto by sa mal zalievať malým prúdom vody raz denne, na čo vám poslúži malá izbová kanva.
Tip: Pravidelne zrezávajte, aby sa nezdrevnatel.
Rozmarín: Rozmarín pochádza z pobrežných oblastí Stredomoria, predovšetkým z území dnešného Talianska, Grécka a severnej Afriky. V starovekom Grécku bol rozmarín považovaný za rastlinu pamäti a múdrosti – študenti si ho vkladali do vlasov pred skúškami.
Je výborný k pečenému mäsu, zemiakom a do marinád. Má silnú vôňu a je trvalka. Na to, aby rástol potrebuje veľa slnka (6-8h), preto ho umiestnite k oknu. Teplota v izbe by nemala byť nižšia ako 20°C. Zalievajte ho mierne, úplne postačí raz denne troškou vody.
Tip: Neznáša preliatie – koreňová hniloba je častý problém.
Oregano: Oregano má svoj pôvod v horských oblastiach Stredomoria a západnej Ázie. Jeho názov pochádza z gréckeho výrazu „oros ganos“, čo znamená „radosť hôr“ – odkazujúc na jeho prirodzené prostredie a aromatickú vôňu, ktorá sa šírila z kamenistých svahov.
Ide o jedno z najpoužívanejších korenín či už v čerstvej alebo sušenej podobe. Pridáva sa do cestovín, pečených zemiakov, pizze alebo na mäso.
Obľubuje skôr teplé prostredie, teploty by nemali klesnúť pod 20°C. zalieva sa 1x denne malým množstvom vody.
Tip: Zbiera sa pred kvitnutím – vtedy má najviac arómy.
Náš tip: Sušenie a uskladnenie byliniek
Sušenie domácich byliniek je skvelý spôsob, ako si uchovať ich arómu, chuť a liečivé účinky aj mimo vegetačného obdobia. Bylinky sa dajú sušiť rôznymi spôsobmi: v lete na vzduchu, v rúre či v sušičke. Po vysušení bylinky nastrúhajte alebo rozdrvte prstami a uložte ich do sklenených nádob s viečkom (ideálne tmavých) na tmavom a suchom mieste. Nezabúdajte, že takto usušené bylinky majú trvanlivosť 6–12 mesiacov, potom začnú strácať vôňu.